Tenker på ting jeg helst ikke vil tenke på....En liten jente som jeg kjenner mistet mammaen sin forrige uke. Noe som selvfølgelig er ufattelig trist. Heldigvis så har denne jenta fortsatt pappaen sin. Men det fikk meg igjen til å tenke på hva som skjer med Mia hvis vi skulle dø begge to. (bank i bordet og kryss i taket) Nå ser jeg for meg mammaen min foran pc'n sin lese på bloggen her og si høyt for seg selv "næmmen Yvonne da, du må ikke tenke sånn!" Men det må jeg! Og det vil jeg! Jeg er en person som tenker sånne tanker. Dessuten så liker jeg å ha ting på stell.

For noen uker siden leste jeg på nettet om det å skrive en viljeerklæring. Og det burde vi så absolutt ha gjort. Og nå skal jeg ta tak i det. Vår viljeerklæring skal skrives med håp og tro om at den aldri trengs.

Har du tenkt på hva det nest beste hjemmet for ditt barn ville vært?(best etter det hjemmet som barnet har nå)

Litt klippet og limt fra alenemedbarn.no:

Hvert år blir noen barn foreldreløse, og andre må overta omsorgen for dem. Har du lagt planer for hva som skal skje med dine barn dersom du faller fra?


Heldigvis er det ikke ofte barn blir alene etter foreldrenes dødsfall. Men det kan være fornuftig, både for barna og deg selv, at det er gjort en avtale gjerne med noen i familien eller med venner, i tilfelle noe slikt skulle skje.

 

Når barn blir alene må den eller de som ønsker å overta forelderansvaret melde dette inn til tingretten, som avgjør hvem som skal få omsorgen for barna. Formuen barna arver vil bli overført til Overformynderiet frem til barna er myndige.

 

Mange foreldre er engstelige for hva som skal skje med barna hvis foreldrene dør. Enkelte skriver viljeserklæring hvor de har avtalt med andre i familien eller med venner om hvem som skal over ansvaret for barna i en slik situasjon.

 

Det har nå kommet en rettsavgjørelse som gir foreldre en sterkere rett til å bestemme hva som skal skje med barna etter foreldrenes dødsfall.

Kravet til dem som skal overta forelderansvaret for et barn, er at de må ha vanlig evne til omsorg. I tillegg må de være innstilt på å samarbeide.

Ofte vil både retten og barnevernet mene at det er bra at barnet blir hos familiemedlemmer, hvor de har tilknytning.
Besteforeldre ønsker ofte å overta barnebarn, men det er sjelden at de får omsorgen. Her spiller alderen inn.

Noen tror at forelderansvaret for barnet blir overtatt av barnets fadder. Men en fadder har ingen juridiske rettigheter eller plikter dersom foreldrene dør.

 

 

Hvis du vil at retten skal ta hensyn til hvem du mener bør overta forelderansvaret,

må du skrive en såkalt viljeserklæring.

 

 

 Alle kan opprette en viljeserklæring.  Man behøver ikke en advokat for dette. Den skal være underskrevet av begge foreldrene, eller den som har forelderansvaret. Den skal også skrives under av vitner.


 Det er viktig at den er oppdatert, siden retten vil ta utgangspunkt i hva som er det beste for barnet på det tidspunktet barnet blir alene.

Det er også viktig at forelderen skriver ned en begrunnelse for sine valg i erklæringen. Den som har levd sammen med barnet, vet best hvem som vil passe til å overta omsorgen.
 Retten og barnevernet vil alltid ta utgangspunkt i det som er best for barnet. Men en mors eller fars vilje vil alltid bli tatt hensyn til.

 

6 kommentarer

Bent Fagerli

13.mar.2011 kl.21:43

Ja Yvonne så omsorgsfull du er har du tenkt på dette. Det er vel ikke så lenge siden jeg nevnte det for deg, hva skjer med MIa om dere begge faller fra. Det å leve "livet helt ut" er litt for logisk idag. Slik er det ikke for alle.

Vi mennesker er ulike og har ulike bekymringer. Mamma sier "sånn må du ikke tenke", mens jeg ber deg tenke over det. Hvorfor tegner vi forsikringer på alt? Reise-, bolig-, bil-, osv. Det er jo for å sikre om uhellet er ute. Får si som en forsikringsagent sa da vi hadde signertavtalen.

"Ha en fin kveld og jeg håper dere ikke benytter forsikringen". Ja det jo slik det skal fungere i praksis.

Jeg er stolt av deg Yvonne at du tenker litt mer enn de fleste i forhold til GULLET vårt.

Bestefar.

froken0lsen

13.mar.2011 kl.23:11

testing

Anne K. Olsen

13.mar.2011 kl.23:14

Er det ikke derfor vi velger faddere .. når barnet døpes ? Vet ikke hvordan det er når man velger andre alternativer .. som navnedag ( Humanetisk ) de har vel en ordning på det vel ? vi valgte med omhu den gangen for Jack , ut ifra sånn vi tenkte da :) det var 2 par (4 stk) .. Jeg var Mina sin fadder ..så da Marit døde ble jeg "setteverge " for Mina til hun ble 18 år ... i tilfelle det skulle hende noe ...! ANNE

uisdean

13.mar.2011 kl.23:17

Nydelig dikt du har med på toppen. Er vonde tanker å tenke, men er du ei jente som liker å ha ting på stell så er det jo godt å ha tenkt gjennom. Bare ikke la det bli noe du tenker på hele tiden. Det er ikke bra for noen.

Leste kommentaren til bestefaren din:) Han sier kloke ord.

Håper du får en fin kveld videre.

Benedikte

13.mar.2011 kl.23:29

uff, det er fært og tenke på

Helene

14.mar.2011 kl.11:55

Jeg også tenker sånn som deg - for det kan faktisk skje. Ulykker skjer hver eneste dag, enten i hjemmet, på veien eller arbeidsplassen. Så vi har utarbeidet en slik erklæring og lagt ved vårt testament som oppbevares hos tingretten. De som ikke tenker disse tankene og beskytter det kjæreste man har, vil jeg påstå er naive. Når alt kommer til alt, så er det iallefall viktigere for meg at jeg vet at barna har det bra og at jeg har gjort mitt beste hvis jeg skulle falle fra, enn at bilen er forsikret!!

Skriv en ny kommentar

hits